Att presentera sig professionellt i ett CV när du söker jobb är viktigt. Du ska lyfta fram dina kunskaper, egenskaper och meriter för tanken med ett CV är just att du ska imponera på din arbetsgivare och få hen att känna att du passar perfekt för det jobb du söker. Nedan har vi listat några viktiga saker att tänka på.

  • Håll dig kort! Chefen som läser ditt CV har mycket att göra och vill inte läsa om något irrelevant.
  • Anpassa dig efter företaget. För varje nytt jobb du söker gör du en ny ansökan, formulera dig då på ett sätt som passar företaget. Sök efter information, ta reda på hur de jobbar, vad de har för värderingar, hur de klär sig osv.
  • Ha en enkel struktur med lättläst text och tydliga rubriker. Exempel på rubriker kan vara personuppgifter, målsättning, personlig profil (intressen, familj osv) arbetslivserfarenhet, utbildningar, kurser, språkkunskaper och referenser.
  • Skriv om vad du lärt dig under varje erfarenhet. Skriv inte bara vad du gjort utan även vilka lärdomar du fått, då blir det mer intressant att läsa. Ex: ”Jag har arbetat på en restaurang som servitör i ett år och fick då lära mig att ge god service och bemöta människor på ett trevligt och respektfullt sätt i ett högt arbetstempo.”
  • Välj en professionell bild på dig. Undvik bilder från semestern med familjen, festen med kompisarna och liknande. För dig som går i skolan så kan ett skolfoto vara bra att använda.

CV Mall:

Namn
Adress        
Postnummer
Telefon
E-post
Utbildning
Kurser
Språk
Intressen
Erfarenheter 
Meriter
Kurser

Lycka till!