Vi har intervjuat Albin Larsson som arbetar som marknadsföringsansvarig här på Budget Adviser och som bott ensam i ungefär ett halvår. Nedan får du läsa om hans tankar och åsikter kring detta.

Är det en stor skillnad att bo ensam jämfört med att bo hemma?

-Ja, det är det verkligen. Man måste ta mer ansvar och göra en massa jobb i hemmet som man kanske inte gjorde innan, till exempel tvätta, diska och städa. Dessa sysslor tar mycket längre tid än vad jag trodde.

Vad borde man tänka på innan man flyttar hemifrån?

– Spara så mycket pengar som möjligt, det är alltid en trygghet att ha pengar på ett sparkonto om något oväntat skulle ske.

Tar du mer ansvar över din ekonomi än vad du gjorde för ett år sen?

-Ja det gör jag absolut, det måste jag göra för att kunna klara detta.

Vad saknar du mest med att bo hemma?

-Jag saknar såklart familjen mest, att det nästan alltid är någon hemma när man kommer hem som lagar mat, diskar och tvättar och som jag kan prata med. Det kan ibland bli rätt ensamt att bo själv.

Får du bidrag?

-Jag får studiebidrag som alla andra elever men även inackorderingsbidrag utöver det. Det innebär att jag får en summa pengar varje månad för att jag inte har möjlighet att studera hemma.

Har du någon budget?

-Nej inte direkt, men jag har koll på hur mycket pengar jag har och vet ungefär hur mycket jag kan förbruka varje månad.

Sparar du pengar?

-Ja, lite grann varje månad brukar det bli.