Känner du att för stor del av din lön går till räkningar och hellre skulle lägga pengarna på något roligare? Innan du bestämmer dig för att strunta i att betala räkningarna så finns det några konsekvenser du bör känna till. Betalar du inte räkningarna i tid kommer tilläggskostnader att göra att skulderna växer fort till betydligt större summor. Om du inte kan betala dina skulder hamnar du i obestånd. Nedan kan du läsa om avgifterna steg för steg.

Vad händer om du inte betalar dina räkningar?

1. Efter en månad får du en påminnelseavgift på 60 kr.

2. Om skulden inte är betald efter första påminnelsen går den över till ett inkassoföretag som tar över skulden från det företag du är skyldig pengar.  Detta innebär att du måste betala en avgift på 180 kr.

3. Om du fortsätter att inte betala läggs det till en avgift för ombudsarvode som ligger på 340 kr.

4.  Nu blir Kronofogden inblandad. Ytterligare en kostnad tillkommer då på 300 kr.

5. Betalar du inte nu så kommer din skuld gå till utmätning vilket kommer att kosta dig ytterligare 600 kr. Detta innebär att du i detta läge har en skuld på 1480 kr utöver det du skulle betala från början. Dessutom kommer en betalningsanmärkning att stämplas in i ditt register som finns kvar i 3 år. Du kommer på så sätt att få många svårigheter som bland annat att skaffa bostad, söka jobb och att ta lån av banken.

När en utmätning sker undersöker Kronofogden om du har tillgångar på din bank som kan betala av dina skulder. Om det inte finns något att hämta där tittar de ifall du har några ägodelar som besitter ett värde som kan betala hela eller en del av skulden. De allra flesta äger något av värde och har därför lyckats betala av deras skuld i detta läge. Om man mot förmodan har kvar sin skuld sker i vissa fall en skuldsanering, då raderas dina skulder och du får börja om på nytt.

Om du inte kan betala dina skulder
  • Kontakta din långivare/fordringsägare och försök sänka räntan.
  • Öppna alla brev och räkna ihop skulderna för att få koll på hur mycket pengar det handlar om.
  • Prioritera vilka skulder som är viktigast att betala tillbaka snabbt.
  • Om du inte kan betala en räkning är det läge att kontakta företaget och förklara din situation. Därefter kan vissa företag gå med på att dela upp betalningen alternativt förlänga tiden innan betalningen ska vara inne.